Konecranes saavutti tärkeän merkkipaalun ilmastotoimissa: Hämeenlinnan tehdas sertifioidusti hiilineutraali

Trade press releases

Konecranes on saanut ensimmäisen CarbonNeutral®-rakennussertifioinnin Hämeenlinnassa sijaitsevalle tehtaalleen. Sertifiointi myönnettiin maailman johtavan hiilineutraaliuskehyksen eli CarbonNeutral Protocol ‑standardin mukaisesti. Sertifiointi on Konecranesille jälleen uusi edistysaskel sekä oman toiminnan että arvoketjun päästöjen vähentämisessä.

Hämeenlinnan tehtaan saama sertifiointi perustuu Konecranesin toimiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tehtaalla on siirrytty uusiutuvan energian käyttöön ja tehty energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Jäljellä olevat päästöt, joista ei vielä päästä kokonaan eroon, on hyvitetty ostamalla hiilidioksidipäästövähennyksiä. Hämeenlinnan tehtaalla aiotaan jatkaa jäljelle jääneiden päästöjen vähennystä esimerkiksi uudistamalla tehdasta ja sähköistämällä dieselkäyttöisiä nostotrukkeja. Yrityksellä on käynnissä vastaavanlaisia toimia myös sen muissa tehtaissa eri puolilla maailmaa.

”Tämä merkkipaalu osoittaa, että toimemme energiatehokkuuden parantamiseksi omassa toiminnassamme ja uusiutuvan energian käyttö näkyvät suoraan pienempinä hiilidioksidipäästöinä. Emme pysty karsimaan vielä kaikkia päästöjä esimerkiksi koneiden uusimisen ja uudistushankkeiden aikataulujen takia. Näiltä osin pyrimme hyvittämään päästöt ulkopuolisten tahojen vahvistamien hiilidioksidipäästövähennysten kautta. CarbonNeutral®-rakennussertifioinnin saavuttaminen kertoo, että toimimme parhaiden käytäntöjen mukaisesti”, kertoo Konecranesin vastuullisuusjohtaja Anniina Virta-Toikka.

”Edistymme hienosti, mutta työtä riittää edelleen. Aiomme jatkossakin panostaa uusiutuvaan energiaan sekä parantaa energiatehokkuuttamme esimerkiksi lisäämällä yrityksemme ajoneuvojen polttoainetehokkuutta sähköistämällä niitä mahdollisuuksien mukaan”, Virta-Toikka toteaa.

Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna edellyttää pikaisia toimia, kuten kävi ilmi IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) viimeisimmästä, vuoden 2023 maaliskuussa julkaistusta raportista. Yrityksillä on keskeinen osa tämän tavoitteen saavuttamisessa, ja Konecranesin ilmastosuunnitelma etenee täydellä vauhdilla. Konecranes on asettanut kunnianhimoiset tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet, jotka Science Based Targets ‑aloite (SBTi) vahvisti vuoden 2022 tammikuussa.

Vuoden 2022 loppuun mennessä yritys oli jo puolittanut scope 1 ja 2 -luokkien päästönsä eli oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöt verrattuna tieteellisten tavoitteiden perusvuoteen 2019. Scope 3-luokka kattaa Konecranesin arvoketjussa syntyneet päästöt sisältäen sekä myytyjen tuotteiden käytön että teräsostot. Scope 3 -luokka on päästövähennysten kannalta haasteellisin, sillä se muodostaa yli 99 prosenttia Konecranesin kokonaispäästöistä. Näitä päästöjä yritys on onnistunut pienentämään noin 25 prosentilla vuodesta 2019.

”Vastuullisuus on Konecranesille vahvuus ja prioriteetti. Jotta voimme saavuttaa tieteeseen perustuvat tavoitteemme, meidän on tehtävä merkittäviä muutoksia toimintamme kaikilla alueilla, ja otamme tämän haasteen vakavasti. Scope 3 -luokan tavoite saavutetaan muun muassa sähköistämällä satamaratkaisujen tarjoamaa, kehittämällä energiatehokkaampia nostimia teollisuuslaitteiden ja kunnossapidon liiketoiminta-alueella sekä tekemällä yhteistyötä toimittajiemme kanssa teräksen tuotantoon liittyvien päästöjen vähentämiseksi”, kertoo Virta-Toikka.

Vahva asiakaslähtöisyys sekä sitoutuminen liiketoiminnan kasvuun ja jatkuvaan kehittämiseen tekevät Konecranesista nostolaitealan johtajan. Tätä tukevat investoinnit digitalisaatioon ja teknologiaan sekä työmme materiaalivirtojen tehostamiseksi ratkaisuilla, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja edistävät kiertotaloutta ja turvallisuutta.

Voit katsoa tiivistetyn yleiskatsauksen Konecranesin liiketoiminnasta englanniksi klikkaamalla tästä. Lisätietoja Konecranesin vastuullisuusohjelmasta löydät englanniksi täältä ja suomeksi täältä.

Lisätietoja:
Anniina Virta-Toikka, Konecranesin vastuullisuusjohtaja
[email protected] tai puhelin +358 40 722 2823


Konecranes Media Desk
[email protected]


Tämä julkaisu on saatavilla sivustolla Konecranes.com. Lisätietoja CarbonNeutral Protocol ‑standardista saat klikkaamalla tästä.

Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista, ja sen asiakkaina on muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuuden yrityksiä, telakoita, satamia ja terminaaleja. Konecranes toimittaa asiakkailleen toimintaa tehostavia nostoratkaisuja ja huoltopalveluita kaikille nosturimerkeille. Vuonna 2022 Konecranes-konsernin liikevaihto oli yhteensä 3,4 miljardia euroa. Konsernilla on noin 16 500 työntekijää noin 50 maassa. Konecranesin osakkeet on noteerattu Nasdaq Helsingissä (osakkeen tunnus: KCR).