Första mobila Konecranes Gottwald-hamnkranen i Sverige

Corporate press releases

Uddevalla har i över hundra år haft en liten men viktig hamn i sydvästra Sverige, ungefär åtta mil norr om Göteborg. Eftersom regionens näringsliv växer insåg hamnens VD Ulf Stenberg att det behövdes ytterligare lyftutrustning för last- och containerhantering.

”Vi lät installera en mobil Konecranes Gottwald-hamnkran 1986”, säger Ulf. ”Den har en imponerande hållbarhet – den fungerar fortfarande bra, även om vi förstås också har tagit väl hand om den. Vi gillar den här kranen väldigt mycket, men den kan bara lyfta 40 ton och vi ville ha en kraftfullare kran för att kunna hantera den växande efterfrågan på lasthantering på terminalen.”

Deras goda erfarenheter av just den här kranen ledde till att hamnen i Uddevalla återigen valde Konecranes när det var dags att uppgradera anläggningen genom den nya beställningen. De bestämde sig för en mobil hamnkran med två linor i utförande G HSK 3432 för att passa deras specifika kajinfrastruktur med befintliga skenor. Kranen utökar lasthanteringskapaciteten upp till en maximal lyftkapacitet på 100 ton och en radie på 46 meter.

För att minska sin miljöpåverkan har hamnen i Uddevalla valt en kran med extern strömförsörjning, så att det befintliga lokala elnätet kan användas, vilket innebär mindre buller, inga lokala avgaser och lägre driftkostnader. Det går väl ihop med deras miljöeffektiva verksamhet och framtida utvecklingsplaner.

”Det här är mycket spännande för oss och vår lokala distributör, danska Port-Trade ApS”, säger Hans-Juergen Schneider, regional försäljningschef för Konecranes affärsenhet för mobila hamnkranar. ”Detta är den första mobila Konecranes Gottwald-hamnkranen i Sverige och marknaden står nu vidöppen för den här krantypen.”

Mer information:
Hans-Juergen Schneider, regional försäljningschef för mobila hamnkranar, Konecranes hamnlösningar
E-post: [email protected] eller telefon: +49 211 7102 3454

Mer information för investerare och analytiker:
Eero Tuulos, direktör för investerarrelationer, Konecranes
E-post: [email protected] eller telefon: +358 20 427 2050

Pressmeddelandet och en bild för nedladdning finns på vår webbplats konecranes.com

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2018 omsatte koncernen 3,16 miljarder euro. Koncernen har 16 100 anställda på 600 platser i 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Helsingforsbörsen (symbol: KCR).