Konecranes levererar över 40 lyftprodukter till Wärtsiläs Smart Technology Hub i Vasa

Corporate press releases

Konecranes har vunnit en order på över 40 nästa generations lyftprodukter till Smart Technology Hub, som är ett nytt, integrerat center för forskning, produktutveckling och tillverkning i Vasklot i Vasa, Finland. Centret ägs av Wärtsilä Finland och i avtalet ingår också ett preliminärt avtal om ytterligare lyftprodukter. Ordern bokades i september 2020.

”Wärtsilä närmar sig sitt mål om att omsätta visionerna om ett smart marint ekosystem och en framtid med 100% förnybar energi till verklighet genom att konstruera och etablera sin Smart Technology Hub. Det är ett teknik-, innovations- och valideringscenter med ledande tillverknings- och livscykelkapacitet för att maximera vårt värdelöfte till våra marina kunder och kunder inom energi. Detta unika upplägg för samman Wärtsiläs globala Centres of Excellence med sådana partners i världsklass som Konecranes för att skapa ett agilt och integrerat ekosystem för utveckling av lösningar och införande av dem inom den marina sektorn och energisektorn”, säger Vesa Riihimäki, direktör för leveranshantering på Wärtsilä.

I beställningen ingår flera av Konecranes ledande produkter, däribland prisbelönta lyftprodukter i S- och C-serierna, upp till 400 tons engineered-to-order kranar med öppna vinschar, traverskranar med en lyftkapacitet på 2–32 ton, lyftsystem för arbetsstationer och manuella telfrar. Konecranes integrerade smarta funktioner, såsom aktiv svajkontroll och den moderna digitala serviceplattformen, representerar den mest avancerade krantekniken på marknaden i dag och den ger förbättrad processeffektivitet, hastighet, säkerhet och kvalitet samtidigt som den ger full kontroll över materialflödet.

Wärtsilä är en global ledare inom smart teknik och kompletta livscykellösningar till den marina sektorn och energisektorn. Konecranes är en stolt, ny partner till Wärtsilä på innovativa Smart Technology Hub, som Wärtsilä håller på att bygga i Vasklot i Vasa.

”Det är verkligen en milstolpe för oss att ha blivit valda till teknisk partner för Wärtsiläs Smart Technology Hub, och att få ha en sådan unik miljö för gemensamma partnerskap och innovation är en milstolpe för hela EMEA-regionen”, säger Aku Lehtinen, direktör, Industrikranar på EMEA.

Wärtsiläs Smart Partner Campus i Vasklot strävar efter att föra samman människor och företag och accelerera samskapandet inom ett ekosystem. Forskningen och produktutvecklingen görs tillsammans med Wärtsiläs kunder och leverantörer, startup-företag och universitet. Det här partnerskapet har tydliga fördelar: Konecranes kommer att leverera det senaste inom lyftutrustning, vilket kan vidareutvecklas med hjälp av Wärtsilä och andra teknikföregångare som deltar i partnerskapet.

Ordern kommer att levereras i flera omgångar. De första leveranserna börjar i höst och leveranserna fortsätter till slutet av 2021.

Mer information:
Aku Lehtinen, direktör, Industrikranar EMEA, Konecranes
E-post: [email protected] eller telefon: +358 40 514 4447


Mer information för investerare och analytiker:
Kiira Fröberg, investerarrelationer, Konecranes

E-post: [email protected] eller telefon: +358 20 427 2050

Pressmeddelandet är tillgängligt på vår webbplats konecranes.com


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2019 omsatte koncernen 3,33 miljarder euro. Medräknat MHE-Demag, har koncernen cirka 17 300 anställda i 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq-börsen i Helsingfors (symbol: KCR).