Konecranes kommentoi Ukrainan sodan vaikutuksia liiketoimintaansa ja taloudelliseen tulokseensa

Stock exchange releases

KONECRANES OYJ PÖRSSITIEDOTE 21.4.2022 klo 19.15

 

Konecranes kommentoi Ukrainan sodan vaikutuksia liiketoimintaansa ja taloudelliseen tulokseensa

 

Konecranes tuomitsee Ukrainassa käynnissä olevan sodan. Olemme surullisia ja poissa tolaltamme sodasta johtuen, ja hyvin huolissamme yli 400 ukrainalaisen työntekijämme ja heidän perheenjäsentensä puolesta. Heidän turvallisuutensa ja hyvinvointinsa on meille juuri nyt ensiarvoisen tärkeää. Konecranes-yhteisö tukee heitä ja heidän maanmiehiään niin paikallisin kuin kansainvälisin keinoin.

 

Konecranesilla on tehdas Zaporazzjassa, Kaakkois-Ukrainassa. Tehdas kuuluu Teollisuuslaitteet-liiketoiminta-alueeseen, ja valmistaa nosturikomponentteja ja nostureita pääasiassa itäisen Euroopan toimituksiin. Tämän lisäksi tehdas toimii lisäkapasiteettina Konecranesin läntisille, suuria teräsrakenteita sisältäville toimituksille. Tehtaan lisäksi Konecranesilla on työntekijöitä nosturien kunnossapidossa, satamahuollossa, varaosa- ja nosturien myyntitoiminnoissa pääasiassa Odessassa, Mariupolissa ja Zaporazzjassa.

 

Konecranes on tukenut Ukrainassa olevia työntekijöitään ja heidän perheenjäseniään sodan aikana, ja jatkaa palkkojen maksamista ukrainalaisille työntekijöilleen.

 

Tuotanto Ukrainan tehtaalla pysäytettiin sodan alettua, ja suunniteltu tuotanto on siirretty Konecranesin muihin toimipaikkoihin. Koska Ukrainan toimintoihin liittyvä epävarmuus jatkuu sodan takia korkeana, Konecranes on alentanut Ukrainan omaisuuseriensä, mukaan lukien vaihto-omaisuus ja saamiset, arvoja. Arvonalennuksilla on 8 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen liiketulokseen.

 

Konecranes tuomitsee Venäjän Ukrainaa kohtaan osoittaman aggression, ja päätti jo sodan alussa, ettei ottaisi uutta liiketoimintaa Venäjältä. Venäjän liiketoimintoja pienennetään asteittain. Noudatamme paikallisia lakeja ja säännöksiä, ja priorisoimme venäläisten työntekijöidemme turvallisuutta ja hyvinvointia. Vuonna 2021 Konecranesin liikevaihto Venäjälle oli 55 miljoonaa euroa. 

 

Päätöksen seurauksena Konecranes on alaskirjannut vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 79 miljoonaa euroa tilauksia Venäjältä ja peruuttanut 32 miljoonaa euroa liikevaihtoa lopetettuaan kyseiset projektit. Alaskirjatut tilaukset on saatu ja peruutettu liikevaihto tuloutettu ennen vuotta 2022. Peruutetulla liikevaihdolla on 39 miljoonan euron negatiivinen vaikutus ensimmäisen vuosineljänneksen liiketulokseen.

 

Kaiken kaikkiaan peruutetulla Venäjän liikevaihdolla ja Ukrainan omaisuuserien arvonalennuksilla on 44 miljoonan negatiivinen vaikutus ensimmäisen neljänneksen EBITA-katteeseen ja 47 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liiketulokseen. Negatiivinen tulosvaikutus sisällytetään täysimääräisenä oikaisuihin.

 

Koska liikevaihdon peruutusten ja omaisuuserien arvonalennukset ovat mukana oikaisuissa, ne eivät vaikuta Konecranesin 3. helmikuuta 2022 antamaan vuoden 2022 taloudelliseen ohjeistukseen, jonka mukaan Konecranes odottaa liikevaihdon kasvavan vuonna 2022 vuoteen 2021 verrattuna ja vuoden 2022 oikaistun EBITA-kateprosentin paranevan vuodesta 2021.

 

Konecranes raportoi tammi-maaliskuun 2022 osavuosikatsauksensa 27. huhtikuuta 2022. Hiljaisen jakson takia Konecranes ei kommentoi tämän enempää tammi-maaliskuun 2022 taloudellisia lukujaan ennen osavuosikatsauksen julkistamista.

 

KONECRANES OYJ

 

LISÄTIETOJA

Kiira Fröberg, sijoittajasuhdejohtaja,

puh. +358 (0) 20 427 2050

 

Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista, ja sen asiakkaita ovat muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit. Yritys toimittaa asiakkailleen toimintaa tehostavia nostoratkaisuja ja huoltopalveluita kaikille nosturimerkeille. Vuonna 2021 konsernin liikevaihto oli yhteensä 3,2 miljardia euroa. Konsernilla on noin 16 600 työntekijää 50 maassa. Konecranesin osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä (osakkeen tunnus: KCR).

 

JAKELU

Nasdaq Helsinki

Keskeiset tiedotusvälineet

www.konecranes.com