Beslut vid Konecranes Abp:s ordinarie bolagsstämma

Stock exchange releases

Konecranes Abp:s ordinarie bolagsstämma hölls torsdagen den 13.3.2008 kl. 11.00 i bolagets auditorium i Hyvinge i Finland. Stämman fastställde bolagets bokslut för räkenskapsåret 2007 och beviljade ansvarsfrihet för styrelsens medlemmar och verkställande direktören. 

Dividendutdelning 

Stämman fastställde enligt styrelsens förslag att 0,80 euro per aktie utdelas som dividend. Dividenden utbetalas till aktieägare som på avstämningsdagen 18.3.2008 har antecknats som aktieägare i aktieägarförteckningen som upprätthålls av Finlands Värdepapperscentral Ab. Dividenden utbetalas den 28.3.2008.

Styrelsen sammansättning

Stämman fastställde nominerings- och kompensationskommitténs förslag att åtta (8) styrelsemedlemmar väljs. Styrelsemedlem Stig Stendahl hade uppgett att han inte står till förfogande för omval. Övriga styrelsemedlemmar som valdes vid bolagsstämman 2007 omvaldes, dvs. Svante Adde, Kim Gran, Stig Gustavson, Matti Kavetvuo, Malin Persson, Timo Poranen och Björn Savén. Som ny styrelsemedlem samt som ny styrelsemedlem valdes Pohjola Bank Abp:s verkställande direktör Mikael Silvennoinen. 

Stämman fastställde följande årsarvoden till styrelsen: 100 000 euro till ordföranden, 64 000 euro till viceordföranden och 40 000 euro till övriga medlemmar. Styrelsemedlemmarna får dessutom 1 500 euro i mötesarvode för varje kommittémöte de deltar i. Årsarvodet utbetalas kontant eller i form av aktier i Konecranes som köps på börsen för detta ändamål. Styrelsemedlemmarnas reseutgifter ersätts mot räkning.

Val av revisorer

Enligt bolagsordningen väljs revisorerna till sin uppgift tillsvidare. Stämman fastställde att Ernst & Young Ab fortsätter som revisor.

Fullmakt för styrelsen att förvärva egna aktier

Stämman befullmäktigade styrelsen att besluta om förvärv av bolagets egna aktier på följande villkor:

Antalet aktier som kan förvärvas kan uppgå till högst 6 097 878 aktier. Det sammanlagda antalet aktier som innehas av bolaget och dess dottersammanslutningar kan vid varje tidpunkt uppgå till högst 10 procent av samtliga registrerade aktier i bolaget.

Det lägsta priset för de aktier som förvärvas är det lägsta noterade marknadspriset för aktien i den offentliga handeln under loppet av fullmaktens giltighetstid och det högsta priset är det högsta noterade marknadspriset för aktien i den offentliga handeln under loppet av fullmaktens giltighetstid.

Styrelsen beslutar om sättet och övriga villkor för förvärvet av egna aktier. Vid förvärvet kan användas bland annat derivativer. Förvärvet kan ske i annat förhållande än aktieägarnas aktieinnehav (riktat förvärv). 

Egna aktier kan med stöd av bemyndigandet förvärvas endast med fritt eget kapital. Därmed minskar förvärvet av egna aktier bolagets utdelningsbara fria egna kapital.

Denna fullmakt är i kraft fram till och med följande ordinarie bolagsstämma, dock i vart fall inte längre än till och med den 12.9.2009.

Fullmakt för styrelsen att besluta om avyttring av bolagets egna aktier

Stämman befullmäktigade styrelsen att besluta om att avyttra bolagets egna aktier på följande villkor:

Högst 6 097 878 aktier omfattas av fullmakten. Aktierna kan avyttras i ett eller flera partier. Styrelsen beslutar om villkoren för avyttring av egna aktier. Avyttringen kan ske med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt förutsatt att för detta föreligger vägande ekonomiskt skäl. Styrelsen kan använda befullmäktigandet även till att använda egna aktier för att emittera sådana optionsrätter eller andra särskilda rättigheter som avses i aktiebolagslagens 10 kap., dock inte till att besluta om optionsprogram för personalen.

Denna fullmakt är ikraft fram till och med följande ordinarie bolagsstämma, dock i vart fall inte längre än till och med den 12.9.2009.

Fullmakt för styrelsen att besluta om aktieemission samt emission av optionsrätter och andra särskilda rättigheter som berättigar till aktier 

Stämman befullmäktigade styrelsen att besluta om aktieemission samt om emission av optionsrätter, konvertibla lån och andra särskilda rättigheter som berättigar till aktier i enlighet med aktiebolagslagens 10 kap. 1 § enligt följande. 

Aktierna som emitteras på basis av befullmäktigandet är bolagets nya aktier. Högst 12 195 756 aktier kan emitteras på basis av befullmäktigandet.

På basis av befullmäktigandet kan styrelsen även besluta om emission till bolaget självt, dock så att bolaget inte tillsammans med sina dottersammanslutningar vid någon tidpunkt äger mer än 10 procent av samtliga registrerade aktier. Aktier som emitterats på detta sätt kan bl.a. avyttras i enlighet med befullmäktigandet för styrelsen att besluta om avyttring av bolagets egna aktier.

Styrelsen befullmäktigas till att besluta om samtliga villkor som hänför sig till aktieemission och emission av särskilda rättigheter som berättigar till aktier. Aktieemissionen och emissionen av särskilda rättigheter som berättigar till aktier kan ske med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt förutsatt att för detta föreligger vägande ekonomiskt skäl. Befullmäktigandet gäller dock ej att besluta om optionsprogram för personalen. 

Denna fullmakt är ikraft fram till och med följande ordinarie bolagsstämma, dock i vart fall inte längre än till och med den 12.9.2009.

Denna fullmakt är i kraft parallellt med fullmakten för styrelsen att besluta om avyttring av bolagets egna aktier.

Partiell ändring av optionsprogrammet 1997

Stämman fastställde enligt styrelsens förslag att punkt 5 i villkoren för aktieteckning i optionsprogrammet som godkänts av bolagsstämman den 4.3.1997 ändras att lyda enligt följande: Rätten till dividend samt övriga aktieägarrättigheter börjar när nya aktier registrerats hos handelsregistret. 

Partiell ändring av optionsprogrammet 1999

Stämman fastställde enligt styrelsens förslag att punkt 5 i villkoren för aktieteckning i optionsprogrammet som godkänts av bolagsstämman den 11.3.1999 ändras att lyda enligt följande: Rätten till dividend samt övriga aktieägarrättigheter börjar när nya aktier registrerats hos handelsregistret.

Partiell ändring av optionsprogrammet 2001

Stämman fastställde enligt styrelsens förslag att punkt 5 i villkoren för aktieteckning i optionsprogrammet som godkänts av bolagsstämman den 8.3.2001 ändras att lyda enligt följande: Rätten till dividend samt övriga aktieägarrättigheter börjar när nya aktier registrerats hos handelsregistret.

Hyvinge, 13 mars 2008

Konecranes Abp
Styrelsen



Vidare information
Sirpa Poitsalo, chefsjurist, tel. 020 427 2011


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2007 omsatte koncernen 1 750 miljoner euro. Koncernen har 8 400 anställda på över 470 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på OMX Helsingfors Börs (symbol: KCR1V). 


DISTRIBUTION
OMX Nordiska Börs Helsingfors
Allmänna medier