Eräänä aikaisena aamuna saavumme Konecranesin asiakkaan tehtaalle Lahteen, jossa työstökonehuollon sähkö- ja automaatioasentaja Kia työskentelee. Kia oli lupautunut haastatteluun, jonka tarkoituksena on kertoa työstökonehuollon tehtävistä sekä rohkaista jokaista huollon tehtävistä kiinnostunutta, ikään tai sukupuoleen katsomatta, rohkeasti hakeutumaan alan tehtävien pariin.

 

Etsimme hetken aikaa suurelta tehdasalueella oikeaa rakennusta, kunnes huomaamme nauravaisen Kian viittomassa meille suuntaa kahvikuppi kädessään. Astumme sisään tehdasrakennukseen, johon on rakennettu oma siipi Konecranesin huoltoasentajille. Paikalla on myös muita päivänsä aloittavia huoltoasentajia suunnittelemassa yhdessä päivän kulkua. Tavanomaisesti päivät alkavat yhteisellä kahvihetkellä, jonka aikana käydään päivän askareet lävitse. Usein huoltoasentajilla on jo aamulla selkeät sävelet omista työtehtävistään, sillä heidän työhönsä kuuluu hyvissä ajoin suunniteltuja koneiden ennakkohuoltoja. Töitä tehdään omien aikataulujen mukaan, mutta tietyt huollot koordinoidaan tehtaan tuotannon kanssa niin, että huollot tapahtuvat päivän seisokkien aikana. Toisinaan tehtaalla saattaa kuitenkin tulla yllättäviäkin laitevikoja, joihin reagoidaan yhteistuumin ja aina tilanteen osoittamalla ripeydellä.

 

kia2

 

Saavumme Kian työpisteelle, jossa on rivissä erilaisia työkaluja. Kian on tuona päivänä tarkoitus tehdä juotoksia sekä muita pienempiä työtehtäviä, jotka vaativat sorminäppäryyttä sekä tarkkaa työjälkeä. Töiden välissä muu tiimi käy välillä leikkimielisesti kiusoittelemassa Kiaa, kun hän istuu valokeilassa haastateltavana. Pian onkin jo lounasaika ja tiimi suuntaa huoltopäällikkö Markus Sahuria myöten lounaalle Lahden Sinuheen. Lounaalla tunnelma on leppoisa ja keskusteluaiheet vaihtelevat talviurheilun ja ajankohtaisten reality-ohjelmien välillä. Kävinpähän lounaan jälkeen ostamassa Sinuhen tehtaan myymälästä muutaman pullankin kotiin tulijaiseksi Lahdesta.

 

Lounaan jälkeen Kia sekä me muut puemme päälle asianmukaiset turvavarusteet ja suuntaamme yhdessä tehtaan puolelle. Tehdas itsessään on sisältä hämmästyttävän siisti ja harmoninen. Valtavassa hallissa on lukuisia erilaisia automatisoituja tehdaslaitteita ja suuntaamme niistä yhden kimppuun. Kian työssä on huomattavan paljon järjestelmien kanssa puuhastelua, ja työssään hän on tottunut tutkimaan koneiden erilaisia automaatiologiikoita. Niistä hän toivoisi oppivan tulevaisuudessa vielä lisää.

Huoltoasentajan työ tänä päivänä ei vaadi fyysistä nostovoimaa vaan pikemminkin teknistä näppäryyttä, oppimishalukkuutta sekä kokemuksen tuomia teräviä hoksottimia 

Kian mielestä parasta huoltoasentajan työssä on se, että joka päivä oppii jotain uutta. Moni työkaveri on esimerkiksi työn ohessa opiskellut syvällisemmin sähkö- ja mekaanisia asennuksia, ja sitä kautta saanut enemmän vastuuta ja vaihtelevuutta omaan rooliin. Etenemismahdollisuuksia on sekä esihenkilötehtäviin että asiantuntijatehtäviin – urakehitys on omasta motivaatiosta kiinni. Omalla esimerkillään Kia tahtoo rohkaista kaikkia alasta kiinnostuneita rohkeasti seuraamaan unelmiaan. Huoltoasentajan työ tänä päivänä ei vaadi fyysistä nostovoimaa vaan pikemminkin teknistä näppäryyttä, oppimishalukkuutta sekä kokemuksen tuomia teräviä hoksottimia.

 

Rekrytoijan päivä alkaa olla paketissa ja on aika suunnata kohti Helsinkiä. Päivä Kian kanssa antoi paljon eväitä omaan rekrytointityöhön sekä avasi Konecranesin huoltoliiketoiminnan työelämää taas hieman enemmän.  
 

Kiinnostaisiko sinua liittyä osaksi Konecranesin ammattitaitoista huolto-organisaatiota? Käy katsomassa huollon avoimet työpaikat täältä.
 

kia2