Konecranesin uudelle Zero4-hankkeelle 70 miljoonaa euroa Business Finlandilta teollisuuden tuottavuuden edistämiseksi

Corporate press releases

  • Konecranes saa 20 miljoonaa euroa osana rahoitusta ja ekosysteemikumppanit jopa 50 miljoonaa euroa

Konecranes käynnisti tänään uuden Zero4-nimisen tutkimus- ja innovointihankkeen, jonka tarkoituksena on parantaa suomalaisten yritysten teollista tuottavuutta ja kilpailukykyä. Business Finland on myöntänyt Zero4-hankkeelle 70 miljoonaa euroa osana laajempaa Veturi-ohjelmaansa, jossa pyritään edistämään tuntuvasti suomalaista tutkimus-, kehitys- ja innovointitoimintaa sekä luomaan satoja uusia työpaikkoja lähivuosina.

Suomen teollisen tuottavuuden kasvu on ollut viime vuosina enimmäkseen seurausta tehokkaampiin laitteistoihin, automaatioon ja toiminnanohjausjärjestelmiin tehdyistä investoinneista. Nämä kasvumahdollisuudet on jo kuitenkin suurelta osin hyödynnetty, ja nyt tarvitaan uusia innovaatioita Suomen viennin ja talouden kilpailukyvyn varmistamiseksi myös jatkossa.

Zero4 on Konecranesin johtama hanke, jossa kumppanien, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja asiakkaiden yhdessä muodostama ekosysteemi pyrkii luomaan yhtenäisen alustan materiaalivirtojen hallitsemiseen. Hankkeessa keskitytään nollaamaan neljä materiaalivirtojen keskeistä ongelmaa: tiedonkulun esteet, kasvihuonekaasupäästöt, energiankulutus ja tapaturmat. Yli 70 kumppanin odotetaan liittyvän hankkeeseen vuoteen 2027 mennessä. Konecranesin on tarkoitus kehittää valituista tuotantolaitoksista materiaalivirtojen lippulaivatehtaita, joiden avulla edistetään tutkimus- ja innovointitoimintaa.

”Tämä on pitkän ja kovan, suurella joukolla tehdyn yhteistyön tulosta, ja olemme siitä tietenkin erittäin ylpeitä ja innoissamme. Business Finlandin myöntämä rahoitus on vahva tunnustus Konecranesille innovatiivisuudestamme, teknologiajohtajuudestamme ja mahdollisuuksistamme kirittää Suomen taloutta. Kehitettävien materiaalivirtaratkaisujen myötä Suomesta tulee alan teknologian edelläkävijä ja siihen liittyvien ratkaisujen merkittävä viejä”, kertoo Konecranesin teknologiajohtaja Juha Pankakoski.

Business Finlandin myöntämän rahoituksen lisäksi Konecranes aikoo investoida Zero4-hankkeeseen seuraavan viiden vuoden aikana 40 miljoonaa euroa jatkaakseen teknologia- ja vastuullisuustavoitteidensa toteuttamista sekä kasvattaakseen työn tuottavuutta. Business Finlandin myöntämän rahoituksen avulla Konecranes ja sen ekosysteemikumppanit tulevat kasvattamaan laajempaa tutkimus- ja innovointitoimintaansa merkittävästi seuraavan viiden vuoden aikana.

Konecranes odottaa hankkeen lisäävän sen omaa vientiä Suomesta sekä vahvistavan sen pyrkimystä oman toimintansa ja arvoketjunsa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Konecranes on sitoutunut vähentämään päästöjään Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Saat lisätietoja hankkeesta klikkaamalla tästä.

Lisätietoja:
Emmi Vähäsarja, Konecranesin teknologiaviestintäpäällikkö
Sähköposti: [email protected] tai puhelin: +358 40 508 8166


Lisätietoja sijoittajille ja analyytikoille:
Kiira Fröberg, Konecranesin sijoittajasuhdejohtaja
Sähköposti: [email protected] tai puhelin: +358 20 427 2050


Tämä julkaisu on saatavilla sivustolla Konecranes.com. Lisätietoja Business Finlandista osoitteessa www.businessfinland.fi.

Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista, ja sen asiakkaina on muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuuden yrityksiä, telakoita, satamia ja terminaaleja. Konecranes toimittaa asiakkailleen toimintaa tehostavia nostoratkaisuja ja huoltopalveluita kaikille nosturimerkeille. Vuonna 2022 Konecranes-konsernin liikevaihto oli yhteensä 3,4 miljardia euroa. Konsernilla on noin 16 500 työntekijää noin 50 maassa. Konecranesin osakkeet on noteerattu Nasdaq Helsingissä (osakkeen tunnus: KCR).