Konecranes uppnår milstolpe i sitt klimatarbete: Tavastehus-fabriken certifieras som koldioxidneutral

Trade press releases

Konecranes har erhållit sitt första CarbonNeutral®-byggnadscertifikat för fabriken i Tavastehus, Finland, i enlighet med CarbonNeutral Protocol, det ledande globala ramverket för koldioxidneutralitet. Certifieringen utgör ännu ett steg i Konecranes arbete med att minska utsläppen från både den egna verksamheten och värdekedjan.

Certifieringen i Tavastehus är resultatet av Konecranes egna åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser genom användningen av förnybar energi och förbättrad energieffektivitet. Detta kompletteras genom att köpa koldioxidkrediter för att kompensera för de utsläpp som ännu inte går att eliminera. Arbetet fortsätter i Tavastehus för att ytterligare minska de kvarvarande utsläppen, till exempel via modernisering av fabriken och elektrifiering av dieseldrivna lyfttruckar. Bolaget genomför liknande aktiviteter vid sina andra fabriker världen över.

– Denna milstolpe visar att vår strävan att förbättra energieffektiviteten och öka användningen av förnybar energi i vår egen verksamhet ger direkta resultat  i form av minskade koldioxidutsläpp. I de fall då vi inte kan minska utsläppen ännu, till exempel på grund av maskinförnyelse och projektplaner för fabriksmodernisering, kommer vi att fortsätta att kompensera via externt verifierade koldioxidkrediter. Erhållandet av CarbonNeutral®-byggnadscertifikatet visar att vi arbetar enligt bästa praxis , säger Anniina Virta-Toikka, hållbarhetschef, Konecranes.

– Vi är stolta över framstegen, men arbetet fortsätter. Förutominvesteringar i förnybar energiutforskar vi bland annat förbättringar i bränsleeffektiviteten för bolagets fordonsflotta och där det är möjligt en övergång till eldrivna alternativ, säger Virta-Toikka.

Att begränsa den globala uppvärmningen till under 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer kräver brådskande åtgärder, något som framgick tydligt i den senaste IPCC-rapporten (Intergovernmental Panel on Climate Change) i mars 2023. Verksamheter och företag kommer att spela en avgörande roll i det här arbetet, och Konecranes genomför sin klimatfärdplan i snabb takt. Konecranes har satt upp ambitiösa vetenskapsbaserade mål för minskning av utsläpp som har validerats av SBTi (Science Based Targets initiative) i januari 2022.

Till slutet av 2022 hade bolaget halverat sina Scope 1- och 2-utsläpp, vilket innebär utsläpp av växthusgaser orsakade av den egna verksamheten, jämfört med året 2019 som utgör basnivån för de vetenskapsbaserade målen. Scope 3-,som innefattar de utsläpp som skapas i Konecranes värdekedja och omfattar användning av sålda produkter och inköp av stål, förblir den huvudsakliga utmaningen. Scope 3motsvarar mer än 99 % av Konecranes totala utsläpp. Här har bolaget lyckats minska utsläppen med cirka 25 % jämfört med 2019.

– Hållbarhet är en prioritet och styrka för Konecranes. För att uppnå våra vetenskapsbaserade mål måste vi göra betydande förändringar inom alla delar av vår verksamhet, och vi tar den här utmaningen på allvar. Scope 3-målet kommer att uppnås genom åtgärder som omfattar elektrifiering av vårt sortiment inom Hamnlösningar, utveckling av mer energieffektiva telfrar för Industriutrustning och service samt arbete med våra leverantörer för att minska de utsläpp som orsakas av stålproduktion, säger Virta-Toikka.

Konecranes starka fokus på kunder och åtagande för affärstillväxt samt kontinuerlig förbättring gör bolaget till en ledare inom lyftindustrin. Detta understöds av investeringar i digitalisering och teknik samt av vårt arbete för effektivare materialflöden genom lösningar som stöder en koldioxidsnål ekonomi och främjar cirkularitet och säkerhet.

Klicka här för en kort översikt över Konecranes verksamhet (på engelska). Klicka här för mer information om Konecranes hållbarhetsagenda (på engelska).

Mer information:
Anniina Virta-Toikka, 
hållbarhetschef, Konecranes
[email protected] eller telefon +358 40 722 2823

Konecranes mediakontor

[email protected]


Detta pressmeddelande finns på Konecranes.com. Om du vill veta mer om Carbon Neutral Protocol kan du klicka här.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2022 omsatte koncernen 3,4 miljarder euro. Koncernen har kring 16 500 anställda i cirka 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).