Konecranes tar emot en beställning på en portalkran för 43,5 miljoner USD från den amerikanska marinen

Corporate press releases

Konecranes har fått sin andra beställning på en portalkran från den amerikanska marinen. Beställningen är del av ett avtal som först offentliggjordes i december 2019. Beställningen är värd 43,5 miljoner USD och bokades i maj 2021. Portalkranen kommer att levereras till Pearl Harbor Naval Shipyard. Den amerikanska marinen har en option på ytterligare 5 portalkranar de närmaste 5 åren, vilket ger avtalet ett potentiellt totalt värde  på cirka 330 miljoner USD.

Den senaste portalkranen motsvarar den som offentliggjordes i december 2019: en skräddarsydd konstruktion med unika funktioner som gör att den kan användas på både raka och böjda spårsektioner av olika storlek vid marinbasen. Kranens konstruktion är särskilt anpassad till den traditionella planlösningen för amerikanska marinvarv, men kan också användas globalt på andra varv med liknande utformning.

– Denna ytterligare beställning påvisar marinens pågående åtagande att uppgradera sina anläggningar, och deras förtroende för att Konecranes ska kunna uppfylla både nuvarande och framtida behov med unika produkter skräddarsydda för att uppfylla marinens strikta krav, säger Steven Waisanen, direktör på Konecranes Industriutrustning.

Pearl Harbor Naval Shipyard grundades 1908 som en marinbas på den hawaiianska ön Oahu. Idag tillhandahåller den långsiktiga reparationer, underhåll och moderniseringar åt den amerikanska stillahavsflottan med hjälp av tre torrdockor och intilliggande pirer.

Konecranes starka fokus på kunder och åtagande för affärstillväxt samt kontinuerlig förbättring gör bolaget till en ledare inom lyftindustrin. Detta understöds av investeringar i digitalisering och teknik samt av vårt arbete för effektivare materialflöden genom lösningar som stöder en koldioxidsnål ekonomi och främjar cirkularitet och säkerhet.

Mer information
Steven Waisanen, direktör, affärsområdet Industriutrustning
E-post: [email protected]


Mer information för investerare och analytiker
Kiira Fröberg, direktör för investerarrelationer, Konecranes
E-post: [email protected] eller telefon: +358 20 427 2050

Pressmeddelandet är tillgängligt på vår webbplats konecranes.com

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2020 omsatte koncernen 3,2 miljarder euro. Koncernen har cirka 16 600 anställda i 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).